Vill du vara lycklig en livstid - hjälp någon annan.
Historik
Fyrtio års boende
Bild: Jan Sjöberg
Så här såg huset ut när vi var och lämnade mina föräldrars husnycklar till husvärden. Fasiken var nya fönster förändrade detta hus. Även interiören har gjorts om ganska mycket. Speciellt i köket. Mina föräldrar bodde fyrtio år i huset. Tapeterna, målningen och inredningen var moderna då.
Är detta Oskarströms blivande Nissastrand?
Bild: HP
En industrisaga i fullt förfall
Bild: HP
Här bodde jag 1950
Bild: Jan Sjöberg 2014
Vad händer med mitt gamla Oskarström?
Vid mitt senaste besök i Oskarström ser jag ett "centrum" i förändring. Konsum byggs om och gamla banken kläds in i en sarkofag.De fallna träden i nissan nedanför branstationen ligger fortfarande som de har gjort i flera år. Jag undrar när vår kommunledning ska peka med hela handen. Det ser ju förskräckligt ut.
Bilder: Jan Sjöberg
Köpmansgatan 2014
Jag spankulerade kring i det gamla Oskarström och fick en mindre nostalgitripp när jag såg dessa båda husen.
Det närmaste huset med det stora fönstret innehöll slakteri, där det luktade gott av olika kryddade delikatesser. Prinskorv och leverpastej minns jag fortfarande!
Längre ned på gatan ser man Mannes bageri, där det kom himmelska dofter från på morgon och förmiddag. Det runda stenugnsbakade brödet med "dödbakad" botten var sagolikt. Det brödet med slaktarens leverpastej och mors ättiksgurka - mums.
Så här ser en del av Köpmansgatan i Oskarström ut idag 2014. I förgrunden NP Johansson affär. I andra ändan av huset tror jag att det fanns en grönsaksaffär.
Ni får rätta mig om jag her fel. I nästa hus fanns det en radio- och teveaffär. Jag minns inte vad föreståndaren heter.
Så här stolt var Sulphite Mills AB en gång i tiden. Jag jobbade på denna fabrik både under storhetstiden som pappersbruk. Senare under byggande av spånskivefabrik. Då som grovplåtslagare och svetsare.
Tänk att Nissan har varit en fantastiskt laxälv. Engelsmän kom i drivor för att fiska lax. Lokalbefolkningen kunde tydligen fånga lax med håv i Oskarströms övre fors.
Laxfiske med håv. Bilden härunder är tagen från Vita bron vid 1900-talets början.
(Hattfabriken i bakgrunden.)
Om man tittar på nästa bild och i bildens i nederkant ser man att företaget byggt en laxtrappa. Troligen kunde laxen då vandra en bre bit upp i Nissan. Denna laxtrappa togs senare bort. (Sulfitfabrikens kraftstationen byggdes 1906-07.)
Ord och andra visor
Tidigare sjöng man om himmel och helvete här. Det var Frälsningsarmen som sjöng och berättade om bättre tider. Nu är det andra ord som berättas här, när man köper, säljer och auktionerar varor och tjänster. Tiderna förändras.
Jag var på utflykt och tittade på gamla i Oskarström. Det finns många hus idag som har förändrats. Några har blivit ruckel medan andra har fortsatt vara fina hus.
Här är huset som inrymde möbelaffären och kafféet där mina föräldrar köpte möbler på 50-talet. Jag har för mig att handlaren hade ett litet kaffé längst till vänster i huset.
Jag hittade denna bild på nätet. Tänk att jag inte kan minnas att dessa tåg stannade för lite snö eller annat. Jag åkte med denna sortens rälsbuss unde flera år mellan Oskarström och Halmstad, utan att det skedde något krångel eller mankemang. Det kunde vara så kallt så att bokstäverna frös när man pratade. Det var så mycket snö så jag fick åka skidor till sulfitens hållplats. Men tåget gick ändå. Varför har kvaliten blivit så mycket förändrad? Jag har en hel del att fundera över.
Jag kör förbi Oskarströms rostfria någon gång i veckan och ser ännu ett företag i döende. Oskarströms rostfria var en gång ett av Oskarströms stolta företag.
Så här såg Oskarströms rostfria ut när det begav sig.
Så här ser Oskarströms rostfria ute idag 2014. Var har Oskarström i tidigare Oskarströms Rostfira blivit av?
Till Salu-skyltarna står som spön i backen i min stolta "arbetarkommun" Oskarström!
Klubb 100
Klubb 100 var ett tillhåll för oss som var ute och dansade under 50- 0ch 60-talen. Man samlades på hotellet och "värmde upp" på hotellet som hade husnummer 100. Därför klubb 100!
Sedan beställdes Börjessons taxi för färd till olika etablissemang runt om i Halland och Småland. Det var inte så dyrt att åka taxi på den tiden, dessutom var vi ganska många i bilen/bilarna.
Hotellet på Gamla Nissastigen. Brevkort avsänt 27 sept. 1905. Frimärke 5 öre Oscar II gulaktigt grönt. Adressat: Johan Persson, Ry, Skallinge.
En suddig bild från laxtrappan som bolaget ålades att anlägga vid kraftstationens byggande. (Bild från boken Lilla Nissastigen).
Så här ser laxtrappan ut 2014-06-08. Laxtrappan är ganska igenväxt, men med ett bra vattenflöde ner till fallet. Så om vattennivån i fallet är bra, finns det god möjlighet för laxen att vandra vidare längre upp i Nissan.
Övre raden fr. vä: Uno Åberg, Fredrik Andersson, Torsten Mattsson, Hartvig Söderblom, Karl Schön, och Artur Wahlberg. Nedre raden fr. vä: Ragnar Sjöberg, Sten Jönsson, Hilding Sjöberg, Per Andersson, Tor Bengtsson, Hartvig Blixt.
Övre raden fr. vä: Artur Appeltofft, Bruno Carlsson, Stig Karlsson, Karl Schön, Bertil Carlweitz, Torsten Nore´n, Tage Karlsson, Hugo Holmqvist, Torsten Johansson, Rudolf Nilsson, Folke Skoog och Agne Holmqvist.
Jag minns fortfarande hur konsum i Oskarström så ut på sextiotalet, ja resten med förstås. Min skolkamrat Ulrika bodde ovanpå affären. Hennes far var affärsföreståndare. Förändringens vindar blåser dock.
Så här ser konsum ut idag, innan skylten med Systembolaget tas bort.
Meningen med mina strövtåg i Oskarström var att ta några bilder för att ha som stöd vid mitt bokskrivande.
Jag passade på att ta bilder på vår tidigare så stolta järnvägsstation när SJ stod för ruljansen. Nu är det ingen som vet vem som ska göra vad. Därför dessa bilder på en förfallen stolthet.
Lutade vägar
Lossning av sulfitlut till tankbil för att belägga vägar med för dammbindning och hårdgörning. Sulfitluten var en biprodukt vid pappersmassatillverkningen.
Sulfitluten var troligen en ganska miljövänlig vägförbättring under torra somrar.
När jag besöker Oskarström ser jag ett sakta förfall. Jag tror att den fd kommunen tar ytterligare ett steg mot förfall när systembolaget flyttar ut från samhället.
Oskarström gick sakta från obygd till industriort under 1900-talet. Nu går den före detta levande bruksorten utför mot obygd igen. Hela Nissadalen med bruksorterna Oskarström, Nissaström och Rydö förtvinar sakta! Kanske Hylte strax följer med?
Här under visar jag stationsbyggnaden som även den visar på ett långsamt förfall.
Jutebostäderna
Gatans namn var då Kolgatan och heter nu Bruksgatan. Kolgatan hette den därför att den var belagd med kolstybb. Jag funderar över om det kan vara "tivoliparken" vid porten till vänster i bilden?
Vi i folkskolans avgångsklass hade att välja mellan en ettårig "matlagningskurs" eller en textilkurs på jutefabriken. Jag valde textilkursen, som mynnade ut i "vävlageri".
Jag fick arbeta tillsammans med Egon Johansson till vänster och Bård Bårde'n till höger. De arbetade båda med att med laga vävar i linneväveriet. Det var en kul och fantastiskt utvecklande tid.
Huset är Ivar Johanssons, hörnet av nuvarande Brogatan och Köpmansgatan ( idag ICA). Huset i bakgrunden är Dufvas. Malcom Dufva sitter vid ratten, troligen Justus Bergendorff i baksätet. Den unge mannen i skolmössa är antagligen Sixten Bergendorff. Mannen med pipan okänd. Bilen N44 är en Brush med 1 cyl och 10 hkr. Bensindrift.
Jag tänker att det har passerat många människor genom dessa solida bostäder. Naturligtvis borde man ha sparat någon av dessa byggnader som ett kulturarv. Jutan och dess borstäder visade på Sveriges utveckling från obygd till industriort. Vi som minns kommer ihåg hur Sverige utvecklades med hjälp av arbetskraftsinvandringen.
Loket närmast i bild är Sulfitfabrikens batteridrivna lok. Loket var tillverkat av AEG ,hade beteckningen AEG AKKU-Lok U 110a, tillverkn.nr 1960 och tillverkades 1920.
Det skadades svårt vid en olycka på 1950-talet då man "tappade" ett tågsätt från den högre belägna stationen. Loket reparerades och blev helt återställt.
Omkring 1902 upptäckte provinsialläkaren i Oskarström, dr Albert Liedholm, en källa med järnhaltigt vatten intill vägporten i Oskarström. På hans initiativ uppfördes där en brunnsanläggning med paviljong. Dit kom sjuka från när och fjärran för att söka bot. Källan upphörde och paviljongen revs 1940. Runt 1990 uppförde Oskarströms hembygdsförening en paviljong på samma plats. (Källa: Bygdeband)
Ett gulnat fotografi
Jag hittade ett foto i mina föräldrars fotoalbum. Det föreställer sista avgångsklassen från sjuan i Oskarströn. Året efter utökade man till åtta klasser. Nog kan man känna igen en och annan.
Om någon har ett fotografi från Esperedsskolans sjätteklass 1958, eller ett tidigare klassfoto, är jag er evigt tacksamma för att få ta del av detta.
1946 års konfirmander
Bilden visar konfirmander födda 1946. Det är kul å se frisyren på "undertecknad". Nr 6 från vänster i bakre raden.
Gamla apoteket i Jutekasernerna
En bild från "Jutekasernerna". Det inhyste dåvarnade Oskarströms apotek. Tyvärr har klåfingriga personer raserat hela detta tidsarv. Vad meningen var med rivningen var det ingen som egentligen förstod.
Då det begav sig
En bild hämtad från boken Oskarström - från obygd till industriort.
Lite kort om Oskarström
Oskarström ligger utmed riksväg 26 (Nissastigen) 17 km nordost om Halmstad centrum. Samhället breder ut sig på båda sidor om Nissans dalgång och ligger där lummigt inbäddad omgiven av lövskogsklädda höjder och granskog.
Sulphite Mills AB
Jag är ute och spanar efter Oskarströms historia och hitta denna bild på det gamla Sulphite Mills AB. Idag är det bara ruiner kvar av detta "företagsimperium".
Scandinaviska Jutefabriken är ett tidigare svenskt industriföretag i Oskarström, vilket tillverkade bland annt juteväv för jutesäckar. Det startade 1 april 1890 och hade redan från början 600 anställda. Fabriken byggdes upp på rekordtid, nio månader. Fabriken lades ned 2011.
Oskarström då och nu
Min far var med om att skriva boken om Osakarström. Den beskriver Oskarström från dåtid till nutid. Boken beskriver kommunen från 1800-talet fram till 1974 då Oskarström införlivades i Halmstad kommun. Boken kostade då 25 kronor.
Ni som är med på Facebook kan läsa mer om Oskarström på följande idor:
En bild från Osakarström som det såg ut fram till sextiotalet. Jag tror det kan bli mer information och bilder om och från denna industriort.
Välkommen till Oskarström
Välkommen till min sida om Oskarström. Jag är en urinvånare som flyttade ut från Oskarström i slutet av sextiotalet. Det var Urbans fel. Ni vet urbanisering å de. Fast egentligen var det en kvinnas fel. Jag skriver och visar lite bilder om Oskarström nu och då. Jag heter egentligen Jan Sjöberg, men brukar skriva under pseudonymen Jan af Osm, vilket betyder och står för Jan från Oskarström.
Jag tror att det blir mycket om min gamla hembygd Oskarström här. Från kommun till kommundel.