Historiskt

Fyrtio års boende

Bild: Jan Sjöberg

Så här såg huset ut när vi var och lämnade mina föräldrars husnycklar till husvärden. Fasiken var nya fönster förändrade detta hus. Även interiören har gjorts om ganska mycket. Speciellt i köket. Mina föräldrar bodde fyrtio år i huset. Tapeterna, målningen och inredningen var moderna då.

Är detta Oskarströms blivande Nissastrand?

Bild: HP

En industrisaga i fullt förfall

Bild: HP

Här bodde jag 1950

Bild: Jan Sjöberg 2014

Vad händer med mitt gamla Oskarström?

Vid mitt senaste besök i Oskarström ser jag ett "centrum" i förändring. Konsum byggs om och gamla banken kläds in i en sarkofag.De fallna träden i nissan nedanför branstationen ligger fortfarande som de har gjort i flera år. Jag undrar när vår kommunledning ska peka med hela handen. Det ser ju förskräckligt ut.

Bilder: Jan Sjöberg

Köpmansgatan 2014

Jag spankulerade kring i det gamla Oskarström och fick en mindre nostalgitripp när jag såg dessa båda husen.

Det närmaste huset med det stora fönstret innehöll slakteri, där det luktade gott av olika kryddade delikatesser. Prinskorv och leverpastej minns jag fortfarande!

Längre ned på gatan ser man Mannes bageri, där det kom himmelska dofter från på morgon och förmiddag. Det runda stenugnsbakade brödet med "dödbakad" botten var sagolikt. Det brödet med slaktarens leverpastej och mors ättiksgurka - mums.

Bild: Jan Sjöberg

Köpmansgatan 2014

Så här ser en del av Köpmansgatan i Oskarström ut idag 2014. I förgrunden NP Johansson affär. I andra ändan av huset tror jag att det fanns en grönsaksaffär.

Ni får rätta mig om jag her fel. I nästa hus fanns det en radio- och teveaffär. Jag minns inte vad föreståndaren heter.

Bild: Jan Sjöberg

Oskarströms stolthet - Köpmanholmen

Så här stolt var Sulphite Mills AB en gång i tiden. Jag jobbade på denna fabrik både under storhetstiden som pappersbruk. Senare under byggande av spånskivefabrik. Då som grovplåtslagare och svetsare.

Så här ser Sulfiten ut idag! (Foto: Jan Sjöberg

Laxfiske och laxfiskets möjligheter

Tänk att Nissan har varit en fantastiskt laxälv. Engelsmän kom i drivor för att fiska lax. Lokalbefolkningen kunde tydligen fånga lax med håv i Oskarströms övre fors.

Laxfiske med håv. Bilden härunder är tagen från Vita bron vid 1900-talets början.

(Hattfabriken i bakgrunden.)

Om man tittar på nästa bild och i bildens i nederkant ser man att företaget byggt en laxtrappa. Troligen kunde laxen då vandra en bre bit upp i Nissan. Denna laxtrappa togs senare bort. (Sulfitfabrikens kraftstationen byggdes 1906-07.)