LCHF och vetenskap

Jag har blivit medlem hos Diet Doctor i min kamp mot fläsket runt min midja. Igår såg jag en film på Dietdoctor. Det var Gary Taubes som berättade om varför vi blir tjocka.

Det hela handlar bara om insulinets påverkan på våra celler när vi äter kolhydrater och socker.

Varför blir vi tjocka och vad kan vi göra åt det? Traditionellt sägs att det bara handlar om att äta mindre och springa mer. Problemet är att det sällan fungerar bra.

Det här är följden av att en kvinna har injicerat insulin i sina båda lår under 49 år. Vad mer kan exemplifiera insulinets påverkan på celler? Och varför du blir tjock.

Vetenskapsjournalist Gary Taubes har tillbringat mer än ett decennium på att hitta ett bättre svar. Hans bok Good Calories, Bad Calories (2007) blev mycket inflytelserik och förändrade mångas syn på det här.

I den här föreläsningen diskuterar Taubes sina kontroversiella teorier och kritiken. Varför blir vi tjocka? Varför överäter vi och vad reglerar fettinlagring?

Se filmen här (Tyvärr kan du bara se filmen som inloggad medlem)

Innehållsförteckning:

1:21 Fetma- och diabetesepidemierna
3:30 Termodynamikens lagar
9:15 Frågan är varför vi överäter
10:51 Problemet med energibalansmodellen
16:18 Varför går vi upp i vikt på olika sätt?
20:54 Den alternativa hypotesen
23:54 Analogt: Tillväxt
26:28 Den alternativa hypotesens historia
31:53 Vad reglerar fettinlagring?
36:01 Nyckelpunkter: reglering av fettceller
37:01 Så varför, enligt läroböckerna, blir vi tjocka?
38:25 Varför blir leverceller tjocka?
39:09 Kolhydrater triggar fetma
42:57 Hälsoorganisationer kallar lågkolhydratkost för en modediet, men vetenskapen visar något annat.

3 mar 2021